A NICEAI ZSINAT – A HANG AZ OLTÁR ALÓL (elmélkedés a történelemről)

martered-saints

És amikor feltörte az ötödik pecsétet, láttam az oltár alatt azoknak a lelkét, akiket az Isten igéjéért öltek meg, és azért a bizonyságtételért, amelyet megtartottak. És hatalmas hangon kiáltották: Urunk, aki szent és igaz vagy, meddig nem ítélsz, és meddig nem állsz bosszút a mi vérünkért azokon, akik a földön laknak? (Jel 6,9-10)

A kereszténység első évszázadai alatt az egyházat ütötték kívülről és belülről egyaránt. Álkeresztények torzították el a hitet és vezették félre a hívőket miközben a hatalmas római birodalom kínzással és halállal üldözte a keresztényeket. Amikor a helyi gyülekezetek tagjai képesek voltak összegyűjteni hittársaik testi maradványait (ez gyakran tiltott volt), szeretettel helyezték el ezeket a megtört testeket oltáraik alatt. Ez emlékeztette őket arra, hogy az áldott elhunytak láthatatlan módon jelen vannak, hogy részt vegyenek az istentiszteleteken. A Jelenések könyvének szerzője azt írja, hogy látomásában hallotta a mártírok hangját az oltár alól hangozni. Az üldözések befejeződtek, amikor – Isten kegyelme által – Konstantin római császár Kr.u. 312-ben megtért. Viszont a hit torzulásának egy másik fajtája ütötte fel a fejét. Egy Arius nevű pap azt vetette fel, hogy ha Krisztus az Atya Fia, akkor nem lehet ugyanolyan korú, mint az Atya. Krisztust tehát egy a teremtést megelőző ponton az Atyának kellett teremtenie. Ez viszont azt jelenti, hogy Jézus nem valóságos Isten – legalábbis nem olyan módon Isten, amiként az Atya.

constantino
Nagy Konstantin

Ez az elmélet ismerős lehet számodra; az évszázadok során sokan voltak olyanok, akik sokkal vonzóbbnak találták azt az elképzelést, hogy Jézust inkább egy felmagasztalt embernek lássák, mintsem valóságos Istennek. Arius tanításai nagy vitákat gerjesztettek, és Konstantin császár összehívta az ismert világ főbb egyházi vezetőit Niceába (Konstantinápoly egyik elővárosa), hogy rendezzék el ezt az ügyet. Nem azért, hogy újrakonfigurálják a kánont, és hogy égessék el a tiltott könyveket, ahogy azt sokan feltételezték és elvárták. A Niceai Zsinat elutasította az arianizmust, és megerősítette, hogy Jézus valóságos Isten: szülött, de nem teremtmény, egylényegű az Atyával.

A szíriai maiperqati Marutha írta le azt, hogy miként gyűlt össze a zsinat. Amikor a 318 egyházi vezető összegyűlt, nyilvánvaló volt, hogy közülük sokan szenvedtek el üldöztetést. Gyakorlatilag mindannyian – ahogy Marutha írja – többé-kevésbé megcsonkítva … Némelyiküknek ki voltak fordulva a körmeik a kezükön vagy a lábukon; némelyikük pedig másként volt megcsonkítva. Marasi Tamás azt mondja, hogy huszonkét évre be is volt börtönözve, és fogvatartói minden évben levágták egy ujját, kinyomták egyik szemét, vagy valamilyen más jellegű sérülést okoztak neki azért, hogy tagadja meg Krisztust.

A császár megdöbbent az ezeknek a férfiaknak a testén és arcán látható szenvedésektől. Marutha azt írja, hogy a császár egyik embertől a másikig ment, meghajolt előttük és alázatosan megcsókolta Krisztus jeleit a testükön, azokat a forradásokat, amelyek hitük bizonyságai voltak. Amikor Konstantin marasi Tamáshoz ért, teljesen letaglózta a látvány. Ahogy egy paraszt meghajolna királya előtt, úgy a császár meghajolt ennek a keresztény győztesnek a roncs teste és fénylő lelke előtt. Ezt mondta: Tisztellek téged, ó, Krisztus mártírja, aki sok koronával vagy felékesítve.

Majd kétszáz évig a római császárok üldözéseket hoztak a keresztényekre, mert nem voltak hajlandók meghajolni és áldozni római istenei és az “isteni” császárok szobrai előtt, de Isten tudta, hogy eljön az az idő, amikor egy császár fog Krisztus mártírjai előtt meghajolni.

Átgondolandó

Milyen formái vannak napjainkban a mártíromságnak? (ld.: www.prisoneralert.com) Zaklattak-e vagy üldöztek-e már a hitedért? Mi lenne a válaszod?

Mit mond neked ez az olvasmány az idők végéről, amikor minden térd meghajol … és minden nyelv elismeri, hogy Jézus Krisztus Úr (Fil 2,10-11)?

Miként motivál ez téged az imádkozásra, a tettekre, az adásra?

Halász Zsolt

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s