Mi az, amit egy gyülekezeti zenei vezető szeret?

music-director

Valóban nagy tehetségű, mélyen lelki beállítottságú és a gyülekezet által is szeretett zenei vezetőnk nemrég bejelentette, hogy eleget téve a meghívásnak, egy másik gyülekezetben szolgál tovább. Így tehát abba az elkerülhetetlen helyzetbe kerültünk, hogy megpróbálunk egy legalább ennyire tehetséges, lelki és szeretett embert találni erre a szolgálati helyre.

Ez a helyzet elgondolkodásra kényszerített engem azzal kapcsolatban, hogy mit is szeret egy gyülekezteti zenei vezető. Valószínűleg magától értetődően adott és alapvető feltétel, hogy szereti a zenét és egy bizonyos szinten (a gyülekezettől függően) professzionális énekes, hangszeres zenész, karmester (zenekarvezető) és zeneszerző és/vagy hangszerelő legyen. Viszont a legjobb zenei vezetők jobban szeretik az istentiszteletet, mint a zenét. Krisztus testének nincs szüksége olyan tökéletes zenészekre, akiket véletlenül talál meg a gyülekezeti munka, hanem inkább olyanokra van szükség, akik elkötelezett gyülekezeti tagok, lelkes istentiszteletre járók, és mintegy »mellesleg« zenei tehetségek. Másként fogalmazva: a szükséges zenei készségek és képességek mellett a gyülekezeti zenei vezetőt (vagy dicsőítésvezetőt, vagy nevezzük bárminek is) egy sor más dolog szeretetének is jellemeznie kell.

1. Szereti a Bibliát – tanulmányozza a Bibliát, örül Isten Igéjének, és mindent az Ige alapján ítél meg.

2. Szereti azt a hangot, amelyen a gyülekezet énekel – Lehet, hogy a gyülekezet nagyívű zenei műveket, magas színvonalú zenei teljesítményeket és eredeti kompozíciókat kap rajta keresztül, de a legnagyobb örömet az kell okozza számára, hogy Isten népét támogathatja abban, hogy az hangot adhasson dicséretének, bizonyságtételének és hálaadásának.

3. Szereti a történelmi református egyház kialakult liturgiai formáit – (legalábbis ez igaz ott, ahonnan én jövök) A református teológia, a tradicionális presbiteriánus istentisztelet és az evangéliumi himnuszkincs legjavának az elkötelezettje.

4. Szereti a legkülönfélébb módokon, stílusban és műfajban hallani Jézus dicséretét – Miközben egy bizonyos hagyományban gyökerezik zenei kultúrája, nem nézi le más tradíciók legjobb anyagát sem, és nem húzza az orrát más, saját zenei ízlésén kívüli zenei stílusokból való válogatáskor.

5. Szereti az istentiszteletet az Úr napján – Minden általa hangszerelt, rendezett nagyívű zenei teljesítménynél szenvedélyesebben szereti azt, amikor Isten szentjei hétről hétre, vasárnapról vasárnapra istentiszteletre gyűlnek össze.

6. Szereti pásztorolni a zenészeket, a kórustagokat és a támogató csapat tagjait – Az embereket olyan embereknek látja, akiknek szükségük van a bátorításra, a támogatásra, a tanítványi létre – és nemcsak addig, amíg véget nem ér a zene.

7. Szereti a teológiai egységet – A szépség nem kerüli meg az igazságot, hanem gondosan figyel arra. Inkább teológiailag »kekeckedjen«, mint zeneileg.

8. Szereti a csapattagságot – Szívesen választja a sok önkéntessel, a támogató csapattal, a nagy csapattal való munka lehetőségét és nyűgjét.

9. Szereti a jó igehirdetést – Tudja, hogy szüksége van Isten beszédére, és örül, amikor hetente hallhatja azt.

10. Szeret a vezető lelkész mellé állni és támogatni őt a szolgálatban – A gyülekezeti tekintélyesebbekkel kapcsolatos magatartását az alázat, a lelkiség és a lezser udvariasság jellemzi.

Létezik  ilyen ember? Igen, láttam ilyen személyeket. Ők valóban ajándékok a gyülekezetükben. Remélem, hogy a következő évtizedekben sokasodni fog az ő törzsük. Áldja meg Isten azokat az elkötelezett személyeket, akik oktatják, fejlesztik a gyülekezeti zenei vezetők zeneileg tehetséges, teológiailag körültekintő, személyében megnyerő következő generációját.

P.S.: Észre kell venni, hogy sokkal nagyobb az, amit imádnunk kell, mint maga a zene, és hogy Jézus a mi istentiszteletünk legfőbb irányítója. Szeretném ezeket a fogalmakat úgy használni, hogy az emberek meg is értsék azt.

Kevin DeYoung


A cikket a következő címről vettük át: https://blogs.thegospelcoalition.org/kevindeyoung/2017/08/29/what-a-worship-director-loves/

Fordította: Halász Zsolt

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s