10 dolog, amit nem tettem és fejlesztette a gyülekezeti éneklést

1200px-bridges-worship-scene-01

Scott Connel

A gyülekezetünk ma jobban énekel, mint tette azt egy évvel ezelőtt. Zenei vezetőjük voltam több mint egy évig, fejlődést láttam az éneklésben való részvételükben. Hangosabban, sokkal szívből jövőbben, és többen énekelnek, mint egy évvel ezelőtt. Ez a felismerés a gyülekezeti éneklés visszafejlődésével kapcsolatos cikket olvasásakor ért engem és csodálkoztam azon, hogy mi miért nem vagyunk a trend részesei. Az alábbiakban tíz dolgot szeretnék megosztani, amit az elmúlt év során nem tettem, és szerintem segítette a gyülekezeti éneklést.

1. Nem kapcsoltam le a világítást

Az istentiszteleti dicséretek túl gyakran hasonlítanak a koncertekre. A probléma abban áll, hogy a koncertek a meghallgatást szolgálják, de az istentiszteleti szolgálatok a közös éneklést. A fókusz legyen a gyülekezeten és ne a színpadon zenélőkön és éneklőkön.

2. Nem emeltem meg a hangerőt.

Ha nem hallhatják magukat énekelni a gyülekezeti tagok, akkor nem fognak énekelni. Ha nem hallhatják énekelni a szomszédjukat, akkor nem fognak énekelni. Ha mindkettőt hallják, sokkal szívesebben énekelnek majd.

3. Nem próbáltam meg úgy visszaadni az adott ének hangzását, ahogy az a YouTube-n hallható

Ezek a videók segítséget nyújthatnak a betanulás során. Azért kell megnézni azokat, hogy betanuljuk a dallamot és a stílust, de utána kapcsoljuk le és ne térjünk vissza hozzájuk! Ezeket a videókat koncertkörülmények között veszik fel, és a rajtuk lévő zenészek és énekesek nem a ti gyülekezetetek zenészei és énekesei. Legyenek a zenészeitek azok, akik, és adjunk részt a gyülekezetnek.

4. Nem próbálkoztam hosszú és gyakori hangszeres szólókkal

Szeretem a jól elhelyezett hangszeres szólókat, különösen, ha azok tudatosan vannak elhelyezve annak érdekében, hogy a gyülekezet elgondolkozhasson a kivetített igeszakaszon, vagy egyszerűen „belélegezhessék” az általuk addig énekelt szöveget. A »szela« pillanat segítségül lehet, de ebből túl sok és/vagy a hosszú szólók a gyülekezetnek azt üzenik, hogy „kiléphettek, ez nem rólatok szól”.

5. Nem próbáltam ki a legújabb dicsőítő énekeket

Az új énekeknek időt kell hagyni, hogy kiforrják magukat. Szeretek kipróbálni új énekeket, de csak azután, amikor meglátom benne a maradandó értéket. Van az egy istentiszteleten belül énekelt új énekeknek is egy küszöbértéke: istentiszteletenként egynél több új ének kockázatos. Hetente egy új ének, túl sok. Meg kell őrizni az istentisztelet meghittségét! Talán ez a gyülekezeti éneklés számára a legnagyobb segítség.

6. Nem akarok megszabadulni a gyülekezet által kedvelt régebbi énekektől

A versengő szemlélet beszüremkedésének az egyik eleme, hogy a legújabb énekeket szerezzük meg és ezzel párhuzamosan a régieket pedig felejtsük el. A gyülekezetünk szeret néhány olyan éneket, amit én viszont nem túlzottan kedvelek, vagy kifejezetten fárasztanak. Ha az elhangzó teológia viszont mély és alapos, a zenei körülmények pedig megfelelőek, akkor énekeljük azokat; nem rólunk szól az istentisztelet!

7. Nem akartam nagyon kiterjeszteni az istentisz­teleten használt énekek készletét

A CCLI jelenleg mintegy 300.000 éneket listáz és minden héten új énekek jelennek meg. Valójában hány énekre van szükségünk évente, hogy énekelhessünk? Valószínűleg 40-50 darabra. Több éneket kezelünk most, mint az istentiszteleti zenélés és éneklés történetében bármikor. Ez azt jelenti, hogy a legtöbbre nemet kell mondanunk.

8. Nem akartam ritmikailag nehéz énekeket énekeltetni a gyülekezettel

Miközben a kortárs dicséret akkordváltozatossága lényegesen egyszerűbb, mint a hagyományos himnusz­éneklésé, a dallamok ritmikája kifejezetten komplikált lehet. Simítsuk ki, vegyük ki a szólisztikus fordulatokat és variációkat, tanítsuk meg jól, és tegyük gyülekezetbaráttá az éne­keket! Kit érdekel, hogy milyen »szuperül« szól, amikor csak a dicsőítő csoport énekel egyedül!

9. Nem akartam túl sok éneket az istentiszteletre beosztani

Vitatkozhatunk arról, hogy mennyire szeretnének az emberek többet énekelni, se minden gyülekezetnek megvan a saját telítődési pontja. Mivel a legtöbb ember nem énekel a hét többi részében, ezért a vasárnap vokális tréningnek számít. Ha a gyülekezet jól elénekel 3-4 éneket, de az ötödiknél elkezd kimaradozni, akkor további énekek beiktatása sem szolgálja a gyülekezet javát. Ne kritizáld őket! Szolgáld őket, ott állj, ahol ők állnak, és segítsd őket a növekedésben!

10. Nem játszattam a zenekart minden versszakban és refrénben

A zenei kíséretnek egyetlen nagy célja van: a gyülekezeti éneklés támogatása. A legfontosabb hang vasárnap reggel a gyülekezet hangja. Időnként iktassunk be a zenekarnak egy-egy kiállást, hogy az emberek hallhassák egymást. Garantálom, hogy ennek fejében hangosabban és szívből jövőbben fognak énekelni.


Fordítás: Halász Zsolt

Forrás: https://www.thegospelcoalition.org/article/10-things-i-did-not-do-that-improved-my-congregations-singing/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s